Răspuns: Vopseaua electrostatica funcționează atât pe lemn si sticla cât și pe piese din plastic. Există sute de producători care utilizează vopsea electrostatica pentru a acoperi o varietate de ceea ce clasificăm drept materiale „non-conductoare”.

In primul rand, ce presupune vopsitul sau pulversizarea in camp electrostatic?

Pulverizarea în câmp electrostatic se bazează pe mișcarea particulelor atomizate de-a lungul liniilor unui câmp electromagnetic format între un pistol încărcat cu sarcini negative și un obiect încărcat cu sarcini pozitive. Particulele de lac sau vopsea încărcate electric sunt atrase spre obiectul de lăcuit după liniile de forță ale acestui câmp format între pistol și obiectul de finisat care este legat la pământ. Particulele cedează sarcina electrică și sunt reținute pe suprafața obiectului ce trebuie finisat.

În cazul pieselor din lemn, conținutul de umiditate inerent al lemnului poate oferi o atracție electrostatică bună. De obicei, cu un conținut de umiditate de 7% sau mai mare, se poate obține o atracție electrostatică bună. În unele cazuri, piesele din lemn pot fi trecute printr-o cameră de umiditate înainte de aplicarea electrostatică. Un sensibilizator conductor sau un strat de preparare aplicat pe lemn poate îmbunătăți, de asemenea, atracția.

Metodele / tehnicile pentru ca piesele din plastic să fie conductive în scopul aplicațiilor electrostatice includ:

  • Sensibilizatori conductivi
  • Promotor de aderență conductivă
  • Amorsa conductivă
  • Tehnici de imagistică

Am efectuat numeroase încercări într-un mediu de laborator, precum și în facilitățile clienților. Rezultatele sunt consecvente: aplicațiile ne-electrostatice vor produce o eficiență de transfer de 30 până la 45%, iar o aplicație electrostatică va produce o eficiență de transfer de 55 până la 75% pe piese din plastic, în funcție de echipamentul și procesul utilizat.

Părțile de lucru și corpurile de fixare trebuie să fie păstrate curate pentru a se putea stabili o cale bună către sol între produsul acoperit și lucrătorul. Punctul de contact dintre accesoriu și substratul acoperit este una dintre cele mai importante zone de preparare a stratului de acoperire sau de acoperire, iar acesta este punctul în care se face contactul la sol.

Initial, finisarea in camp electrostatic s-a folosit pentru repere metalice: carcasele aparatelor cu uz casnic, caroserii de automobile, usi metalice. Datorita avantajelor pe care le prezinta, am reusit adaptarea si in domeniul finisarii lemnului. In momentul de fata, finisarea in camp electrostatic este mult folosită pentru acoperirea obiectelor la care pulverizarea obisnuita genereaza pierderi foarte mari.

Lemnul este slab conductor de electricitate. De aceea, pentru putea vopsi in camp electrostatic, umiditatea lemnului trebuie sa fie de 10-12%, iar umiditatea aerului din incinta de vopsire sa fie de 60-70%. Pentru a ii imbunatati conductivitatea, MDF-ul trebuie sa fie tratat inainte de vopsire cu solutii speciale.

Vopseaua de finisare in camp electrostatic pentru MDF este diferita de cea obisnuita, avand punctul de polimerizare redus – 120°C-140°C – fata de 170°C-200°C la vopseaua normala. Volosind o astfel de vopsea pentru reperele confectionate din MDF se obtine o aplicare uniforma pe toata suprafata acestora.

La fel ca in procesul de vopsire in camp electrostatic a reperelor din metal dupa vopsirea pieselor confectionate din MDF, acestea sunt lasate sa se raceasca apoi ambalate corespunzator.
Apelati cu incredere la specialistii Electrostatica! Echipa noastra va ofera tratarea si acoperirea metalelor si va ofera servicii de vopsitorie:

1. Vopsitorie in camp electrostatic
2. Protectii si reconditionari de suprafata cu materiale lichide
3. Finisarea lemnului in camp electrostatic (MDF)
4. Sablarea reperelor de dimenisuni mici si medii

Scroll to Top