Există trei metode de bază pentru vopsirea prin pulverizare: presiune joasă (metoda convențională), vopsire sub presiune înaltă și vopsire in camp electrostatic. Toate trei pot fi utilizate pentru pulverizarea la rece sau la cald. Fiecare are propriile lor caracteristici și, pentru a decide care este cea adecvată pentru o anumită aplicație, trebuie să se țină seama de o serie de factori, cum ar fi economia utilizării vopselei, finisajul și capacitatea.

Vopsirea in camp electrostatic reprezinta cea mai rapida si mai eficienta tehnologie prin care se pot dezvolta vopselurile industriale. Aceasta dezvoltare remarcabila este posibila si datorita impactului pe care il are asupra mediului inconjurator, si de asemenea pentru aplicarea foarte usoara a acesteia pe diferite suprafete. Totodata acest tip de vopsire poate avea si o durata mare de garantie in raport cu celelalte metode de vopsire.

Acest proces, utilizat pe scară largă în industria auto, poate funcționa și pentru casa sau afacerea ta. Este deja utilizat în aplicații comerciale pentru lucrări precum garduri metalice, balustrade, uși și ferestre. Aceste obiecte mari se dovedesc dificil de livrat către un atelier de acoperire cu pulbere. Depresie scăzută înseamnă mai puțină configurare și curățare.

Etapele procesului de vopsire in camp electrostatic:

1. Prima etapa este prepararea suprafetei. Inlatura murdaria, uleiurile, lubrifiantii, reziduurilor de metal sau de sudura de pe suprafata ce urmeaza a fi vopsita inainte de inceperea procesului. In acest proces sunt implicate utilizarea fosfatilor sau a cromatilor in bai de scufundare sau prin pulverizare. Acest proces se face de obicei in mai multe etape: degresare, cizelare, inlaturarea petelor, clatire si in final cromatarea piesei. Alta metoda de pretararare a suprafetei este reprezentata de sablare. Aceasta etapa consta in curatarea si netezirea suprafetei printr-un jet de material abraziv improscat cu aer comprimat si se foloseste pentru produse confectionate din sticla, lemn sau plastic. Rolul etapei de pretratare este de a curata suprafata ce trebuie vopsita dar si de a imbunatati aderarea pulberii la acesta.

2. A doua etapa este aplicarea vopselii pe suprafata pieselor. Cel mai des intalnita metoda de a vopsi in camp electrostatic este metoda aplicarii vopselei cu un pistol electrostatic sau Corona. Acest pistol da pulberii o incarcatura electric pozitiva dupa care urmeaza sa o pulverizeze catre piesa impamantata cu ajutorul uni jet de aer comprimat. Piesa urmeaza sa fie incalzita iar pulberea se topseste si formeaza un film uniform dupa care urmeaza sa fie racita pentru ca stratul de vopsea sa se raceasca. Destul de frecvent se intalneste metoda de incalzire in prealabil a metalului dupa care sa fie pulverizata vopseaua . Procesul de preincalzire al metalului poate ajuta la formarea unui strat de vopsea mai uniform insa poate si sa creeze alte probleme precum scurgeri cauzate de pulberi in exces . Se mai foloseste si pistolul Tribo care au rolul de a incarca electric pulberea prin frecare de un tub de teflon ce este pozitionat in teava pistolului. Aceste pistoale reduc diverse probleme ce apar din cauza pistoalelor Corona dar pot aparea si efecte adverse precum inter-ionizarea.

3. Etapa finala este cea de intarire. In momentul in care stratul de pulbere termorigida este supus unor temperaturi inalte, incepe sa se topseasca, sa se reverse si sa reactioneze chimic pentru a forma un polimer cu masa moleculara mai mare intr-o structura de retea. Acest process de intarirea are nevoie de o temperature specifica pentru o intarirea completa si pentru a atinge specificatiile dorite ale filmului. In general pulberea se intareste la 200 grade Celsius.

Compania electrostatica.ro executa procesul de vopsire in camp electrostatic de la A la Z. Pregatim suprafetele prin curatare, si degresare, le acoperim cu vopsea pe baza de pulbere de cea mai buna calitate si le introducem in cuptor pentru procesul de polimerizare.